HTML

Egy római Pannoniában

A világ dolgai, az "ókor" szemüvegén át. Mi lenne, ha egy ókori római polgár belecsöppenne a jelenbe...? Milyennek látná világunkat?

Friss topikok

  • zombie: Marcus, nem nagyon írsz mostanában semmit, mi van veled? Minden ok? (2008.02.29. 13:17) Már csak 8 nap Lupercalia-ig!
  • vienna: Ez a Márk-gyerek úgy tünik, örültebb még nálam is :D Viccen kívül, nem tudom, ki mit gondol, sztem... (2008.01.23. 17:48) Versek mindenkinek! :)
  • vienna: Kedves Márk, Ezt hadd ajánljam figyelmedbe: shithappens.blog.hu/2008/01/21/egy_vers_olyan_2005_os... (2008.01.22. 11:56) Mikulás
  • vienna: azért néha egy-két verset közszemlére tehetnél, kedves Marcus, ha sikerül egyiket-másikat "meglova... (2008.01.22. 11:54) Erato
  • Angelus: Az utolsó mondat hazugság! Batman és Joker egymás antitézisei, nem pedig "oldalai". Batman egy fél... (2007.11.10. 19:38) Hány éves vagy, Batman? 40, vagy 70? (+videó)

Linkblog

Primus

2007.10.20. 12:48 markó

Ave mindenkinek Pannonia tartományból! Annak is Scarbantia Municipium nevű városából írok. Büszke vagyok arra, hogy ide vetett a sors, mert Scarbantia már a mi korunkban is gyorsan fejlődő város volt, amire utal Municipium címe is, melyet a Flavius dinasztia adományozott. Akkoriban a limes közelsége miatt is kiemelt stratégiai helység, manapság pedig a tartomány "műemlékekben" egyik leggazdagabb, sőt a valamikori Aquincum utáni második leggazdagabb települése. Nagyon hálás vagyok Iuppiternek, hogy ide dobott engem. Első írásom első újkori élményeimet foglalja össze, illetve azokat a (pozitív és negatív) hatásokat, melyek a világra való rácsodálkozásomkor elsőként értek.

Számomra az első és legmegdöbbentőbb élmény a valamikori - barbárnak tartott népek - hallatlan fejlettsége. Nem utaztam sokat, de a vad és vérszomjas germánok állama, illetve annak fejlettsége lenyűgöző. Amikor filozófus császárunk Marcus Aurelius Vindobona közelében, vagy akár Castra Regina mellett harcolt a be-betörő germán hordák ellen, az istenekre esküszöm, hogy Itália területén senki sem gondolta volna, hogy valamikor ezek a borzas, üstökös, vad emberek ilyen gyönyörű és rendszerető néppé válnak.

 Bár kétségkívül voltak keveredések a népek között, de a szememben a vad, kegyetlen germán barbárokból igazi kultúremberek váltak. Sőt példaképpé más, kevésbé kultúrált népek számára. Másik meglepő tapasztalatom az északi népek (szászok, britek) fejlődése. Ha Hadrianus császár ezt látná... A valamikori sáncoknak csak romjai maradtak, pedig sokat dolgozott rajta megannyi légió. Itt azt mondták nekem, hogy a koszos kis földvár, Londinium helyén ma a világ egyik legnagyobb, legszebb városa áll, amely valaha az egész (gömbalakú) világot uralta szinte. Na egyszer elutazok oda, és megnézem magamnak a birodalom "koszos kis végvárát"! Szóval óriásit változott a világ, és Róma alapításától számított 2760-ban iszonyatos gyorsasággal fejlődik tovább. Kérdésem: van hová? Egyébként Pannonia provinciabeli honfitársaim a magukat magyaroknak nevező nép, akik a hunokkal is rokonságban vannak. (Legalábbis sporteseményeken előszeretettel írják a nevek mellé, hogy HUN)

De, ami nem változott, az mintegy 1800 év után is: Róma! Ez a város örök. Amikor legutóbb ott járhattam Iuno kegyelméből, még teljes pompájában állt az Amphiteatrum Flavium. A Caesar Forumán a senatus több tagjával is beszélgethettem, és elmondták, hogy Pannonia provincia területe veszélyben van, bármelyik pillanatba odaveszhet ez az értékes terület. Ki gondolt arra, hogy viszontagságos utam után, a Hádészből pont ide pottyanok?! Idén, a fenséges Augustus császárról elnevezett hónapban jártam Rómában újból. A modern tekhné segítségével (a vasúttal) 12 óra alatt ott voltam! Ezt nevezem. Valamikor a sürgős üzeneteket sem tudták 15 napon belül Rómába juttatni Pannoniából...

Róma nem változott, csak az utcák szélesedtek ki, és a Forum-ok omlottak össze, de az emberek (bár valami furcsa tájszólással, de) a latinhoz nagyon hasonló nyelvet beszélnek... Ugyanolyan heves vérmérsékletűek, mint valamikor a Circus Maximus nézőterén ordító tömeg volt. Jó volt újra látni a Birodalom fővárosát. De erről majd később írok.

A másik változás évezredek során, a Christianusok elterjedése az egész világon. A mi időnkben még a sztoikus, kiváló államférfiúnak nevezhető Marcus Aurelius Caesar is üldözte őket, amiért megtagadták az isteneket. Nem voltak hajlandók imádni őket. Csak valami furcsa zsidó szerzetet imádtak, akit - mint egy koszos rablót - keresztrefeszítettek Iudea provinciában. Jellemző ezekre a zsidókra, hogy Titus császár kénytelen volt porig rombolni fővárosukat, és templomukat. Csak a baj volt velük... De, hogy mára ez a kicsiny zsidó szekta hova fejlődött??? Rómában jártam-keltem, és minden sarkon belebotlottam egy-egy templomukba, a tetején kereszttel. Kissé szürreális az én szememnek, hogy egyesek egy keresztet imádnak, de ha ők úgy akarják, hát tegyék. Pannoniát is megfertőzték, és a többség itt is Christianus már, vagy 1000 éve. Így hát kénytelen leszek tiszteletben tartani a többségi akaratot. Ahogy figyelem, azért a Christianus-ok eléggé jó emberek, és igyekeznek emberhez méltón élni, de miért vetik meg a bordélyházakat? Biztos nem jártak még a szép emlékű Pompeii-ben. Messzeföldön híres volt nemcsak kulináris, hanem egyéb élvezeteiről is. Mint Capua a gladiátorairól.

Első bejegyzésem kissé hosszúra sikerült, remélem nem túl unalmas, a továbbiakban igyekszem a napi aktualitásokra is figyelemmel lenni. Minerva legyen veletek!

Szólj hozzá!

Címkék: roma aquincum marcus scarbantia pannonia aurelius christianus

A bejegyzés trackback címe:

https://egyromai.blog.hu/api/trackback/id/tr62202021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása