HTML

Egy római Pannoniában

A világ dolgai, az "ókor" szemüvegén át. Mi lenne, ha egy ókori római polgár belecsöppenne a jelenbe...? Milyennek látná világunkat?

Friss topikok

  • zombie: Marcus, nem nagyon írsz mostanában semmit, mi van veled? Minden ok? (2008.02.29. 13:17) Már csak 8 nap Lupercalia-ig!
  • vienna: Ez a Márk-gyerek úgy tünik, örültebb még nálam is :D Viccen kívül, nem tudom, ki mit gondol, sztem... (2008.01.23. 17:48) Versek mindenkinek! :)
  • vienna: Kedves Márk, Ezt hadd ajánljam figyelmedbe: shithappens.blog.hu/2008/01/21/egy_vers_olyan_2005_os... (2008.01.22. 11:56) Mikulás
  • vienna: azért néha egy-két verset közszemlére tehetnél, kedves Marcus, ha sikerül egyiket-másikat "meglova... (2008.01.22. 11:54) Erato
  • Angelus: Az utolsó mondat hazugság! Batman és Joker egymás antitézisei, nem pedig "oldalai". Batman egy fél... (2007.11.10. 19:38) Hány éves vagy, Batman? 40, vagy 70? (+videó)

Linkblog

Hány éves vagy, Batman? 40, vagy 70? (+videó)

2007.10.26. 21:44 markó

Üdv, itt Márk, és ha tetszik, ha nem kedves gyerekek, ma gyermekkorom, és ifjú-felnőttkorom kedvenc képregényfigurájáról írnék. Persze nem kell Wikipedia-stílusú szösszenetre számítani. Én leszarom Bob Kane-t, meg a többieket. Az sem érdekel, hogy mennyi heteroszexuális élettársa volt Batmannek az évek során. A címben szereplő kérdésre a pontos válasz egyébként: 2007-ből 1939, azaz 68 év. (bocsánat, de közben megnéztem Feri miniszterelnökünk legújabb rövidfilmjét "Klikkeljé' máá rám!" munkacímmel... ha nem tudom, hogy ő politikus azt hinném homoszexuális pornó-színész...)

Batmanre visszatérve: mindenekelőtt leszögezném, hogy Batman-képemet alapvetően a filmekből merített információk alapján alkottam meg. Nem maradhattak ki az alapvető eredetmítosz-képregények (Pl.: Long Halloween, Killing Joke) sem. Eredeti nyelven, angolul volt szerencsém letölteni végiglapozni azokat. Lényeg ami lényeg: Batman/Bruce Wayne véleményem szerint a legjobb klasszikus szuperhős. A legfontosabb, és számomra legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nincs különleges képessége. Ő csak egy olyan ember, mint akárki más, aki tökéletes hacossá képezi magát 7 évig egy tibeti kolostorban.

Szóval: ilyen ember természetesen nem létezik. Dehát ettől még "ő csak egy ember". Egy hús-vér ember simán beledöglik egy pörgősebb gothami "night-life"-ba. Szóval Bruce Wayne mindent túlél. Muszáj neki, mert ha ő nem lesz egyszer, akkor Gotham Ra's A Ghul tervének megfelelően válogatott bűnözői hatására saját mocskába fullad bele. Vidám jövőkép. Azon ne merengjünk, hogy ki az az idétlen barom, aki ezek után képes ott élni. De ez csak egy képregény, ráadásul a legjobb! ;)

Bruce Wayne - véleményem szerint az egyik legjobban átgondolt eredetű figura a képregényhősök történetében. Az ifjú Bruce bosszúvágya elegendő muníciót szerez a szülei halála révén, és eltökéli, hogy ő márpedig szuperhős lesz. Egy angyalföldi proli esetében valamelyik koszos kocsma hátsó ajtaja mellett saját hányásában forgolódó, agonizáló Bruce képét vizionálnám. De "pechjére" Wayne-úrfi Gotham leggazdagabb emberének fia, így óriási vagyon örököse, és mivel nem kell bejárni szegénynek a Lemezárúgyárba reggel hattól este hatig minimálbérért, ezért van ideje és lehetősége is kvázi-szuperképességeit fejleszteni. Bruce "lekaratéjjozhatna" midenkit, de ő azzal különbözteti meg magát, hogy "ő nem lesz olyan, mint azok akiket üldöz". Így Batman a képregényfolyam során soha senkit nem öl meg! Talán ő az egyetlen ilyen képregényhős. (Figyelem: természetesen nem minden képregényt olvastam, így lehetnek áldozatai, bár ennek esélye 0,1%)

A denevérember már-már szent figura, aki kűzd a gonosz ellen, és verekszik is, de nem öl. Eközben Bruce meg uncsi milliárdos lesz, aki éjjelente "műszakot vállal", de ennek ellenére mindig jut ideje jó nőket felszedni, és velük villogni. De akkor mikor alszik? Sose! Istenem, pont olyan, mint én! ;)

Sok-sok ellenfele van, de a legfontosabb (és személy szerint én őt tartom minden idők "legjobb gonoszának" Hannibal Lecter-t is beleértve) Joker!

Joker bohóc? Joker őrült? Szerintem nem! Joker Batman torz tükörképeként értelmezhető. Ez a félelmetes benne főhősünk számára. De ami igazán hátborzongató, hogy valahányszor Batman ránéz a főgonoszra, azt látja amit ő teremtett. A Clown Prince denevérünk teremtménye, még ha véletlenül született is meg a pszichopata Joker alakja. A bohóc (aki persze azelőtt jóravaló piti gengszter volt - bár konkrét előző személyiségére sosem derül fény) ezért is gyűlöli a sötét lovagot. Joker és Batman harcát én úgy értelmezem, mint a minden emberben meglévő jó és gonosz párharcát. Mert Batman Joker jó oldala,Joker pedig Batman gonosz énjének megtestesülése...

(folyt. köv pár nap múlva)

Utólagos engedelmetekkel, a legújabb Batman-film rövid "előzetese":

 

1 komment

Címkék: képregény comics joker batman

A bejegyzés trackback címe:

https://egyromai.blog.hu/api/trackback/id/tr71209234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angelus 2007.11.10. 19:38:48

Az utolsó mondat hazugság! Batman és Joker egymás antitézisei, nem pedig "oldalai". Batman egy félelmetes árnyat használ az igazság hirdetésére, míg The Joker (azaz "A Tréfálkozó") egy hangulatjavító stílust magára öltve pusztít. Joker valójában annak a bűnöző-észjárásnak az inkarnációja, ami semmibe veszi az alap emberi értékeket.

Szociopata.
süti beállítások módosítása