HTML

Egy római Pannoniában

A világ dolgai, az "ókor" szemüvegén át. Mi lenne, ha egy ókori római polgár belecsöppenne a jelenbe...? Milyennek látná világunkat?

Friss topikok

  • zombie: Marcus, nem nagyon írsz mostanában semmit, mi van veled? Minden ok? (2008.02.29. 13:17) Már csak 8 nap Lupercalia-ig!
  • vienna: Ez a Márk-gyerek úgy tünik, örültebb még nálam is :D Viccen kívül, nem tudom, ki mit gondol, sztem... (2008.01.23. 17:48) Versek mindenkinek! :)
  • vienna: Kedves Márk, Ezt hadd ajánljam figyelmedbe: shithappens.blog.hu/2008/01/21/egy_vers_olyan_2005_os... (2008.01.22. 11:56) Mikulás
  • vienna: azért néha egy-két verset közszemlére tehetnél, kedves Marcus, ha sikerül egyiket-másikat "meglova... (2008.01.22. 11:54) Erato
  • Angelus: Az utolsó mondat hazugság! Batman és Joker egymás antitézisei, nem pedig "oldalai". Batman egy fél... (2007.11.10. 19:38) Hány éves vagy, Batman? 40, vagy 70? (+videó)

Linkblog

Calcio

2007.10.20. 23:33 markó

A blog első napját megkoronázandó, hadd írjak kicsit kedvenc újkori sportágamról a Calcio-ról. Az egykori brit népek nyelvében football-ként ismert, és itt Pannoniában is ez a kifejezés használandó, illetve a labdarúgás. Itáliában (előző hazámban) azonban calcio-ként ismerik. Nos, amikor Vespasianus császárunk elkezdte építtetni a Flaviusok Amphiteatrumát, sok római polgár kétkedett a vállalkozás sikerében. De Vespasianus rendkívül garasos uralkodó volt, még az árnyékszékeket is megadóztatta... Így a pénz is megvolt a sikerhez. A megnyitást azonban nem érhette meg! Én viszont láttam gladiátorokat kűzdeni ott. Óriási élmény ötvenezer ember között nézni az életre halálra menő viadalokat!

Az újkorban talán a calcio hasonlít a leginkább ezekhez, mert bár csapatsport, mégis a legtöbb embert ez vonzza, és csak calcio mérkőzéseken lehet annyi embert látni összezsúfolódni, mint amennyi a nagy amphiteatrumba befért. Lehet, hogy csupán nosztalgiából szerettem meg ezt a kissé fura játékot. Nem tudom már! Rómán kívül is volt gladiátor-képzés, és a provinciákból érkezett hadi, és egyéb foglyok alkották az emberanyagot. Ők kiképzés után váltak gladiátorokká.

Lényeg a lényeg: Sajnos élőben nem láthattam, de múltkor kis provinciánk (Pannonia) "gladiátor-csapata", legyőzte az immár gömb alakú világ legjobbjait. Ezek a "gladiátorok" történetesen Itáliából származnak és méltán világhíresek. Pannoniai társaikat viszont senki nem tartja nagyra. Ami fontos: egy kis provincia hatalmas diadalát láthattam felvételről, és mivel új hazám ún. válogatottja nyert végül - még a hátam is megborsódzott! Olyan világhírű sportolók, mint Ianuslucius Buffon, Fabius Cannavaro, vagy Lucius Toni kénytelenek voltak fejet hajtani a megérdemelten nyerő Pannonia-beli ellenfelükkel szemben. Até istennő (a balsors görög istennője) fura fintorral az arcán még azt is megengedte, hogy az itáliai Brixia (ma: Brescia) város csapatában edződő Feczesin rúgja az olaszoknak a harmadik gólt.

Jó volt látni a magyar válogatott játékát, mégha felvételről is, mert éppen Róma felé vonatoztunk, amikor ment a meccs. Manapság furcsa, hogy a színészeket milyen megbecsülésben részesítik az emberek. Rómában inkább megvetés volt osztályrészük, de - mint már írtam is - változott a világ! Szóval egy provinciabeli híres színész, bizonyos Ianus Gálvölgyi után szabadon: Szeretem a focit! :)

(a képen: Róma legújabb "amphiteatruma", a Stadio Olympico kívülről)

1 komment

Címkék: magyar foci football itália pannonia calcio vespasianus stadio olympico

A bejegyzés trackback címe:

https://egyromai.blog.hu/api/trackback/id/tr49202576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deák Máté Beemby:) 2007.10.21. 23:57:03

Nagyon jó, barátom...csak igy tovább...Arrivederchi
süti beállítások módosítása